Sammanfattning av sommaren.

Hej, jag heter Louise och är 16 år. I sommar har jag gjort ett sommarutbyte med en tjej från Italien, och nu tänkte jag berätta lite om det.

Jag flög till Giulia i Milano dagen efter att skolan slutade. Tidigare hade vi haft kontakt via Internet, vi hade skickat lite bilder och lärt känna varandra lite grann. Ändå var det en nervös Louise som steg av flyget för att hämta sin väska och möta familjen hon skulle spendera tre veckor av sitt sommarlov med.

   Bilresan in till Milano från flygplatsen var ganska obekväm, och eftersom vi inte kände varandra och ingen av oss var vana vid att prata engelska var vi ganska tysta de första dagarna. Men efter ett par dagar kom man in i att uttrycka sig på ett annat språk än man var van vid och det flöt på-

   Vi gjorde många saker i Italien, första veckan var vi ”hemma” i Milano och såg alla turistplatser och umgicks med Giulias kompisar. Efter en vecka åkte vi på semester – det kändes verkligen som att vi skulle åka ”hemifrån” när vi skulle åka från Milano, även fast jag egentligen inte bodde där. Vi åkte till familjens sommarstuga i en liten by nära Schweiz. Där badade vi varje dag i en alpsjö fast vattnet var ganska kallt, vi vandrade i skogen och en dag tog vi en färja till en annan by och gick på en av Italiens största marknader. Det var torgstånd överallt, vi gick runt på marknaden i 5 timmar och såg ändå bara lite mer än hälften!

   Veckan i sommarstugan gick alldeles för fort. Sista veckan skulle vi åka på basketläger, tyvärr låg staden där lägret var inte nära något vatten. Det var väldigt varmt, vi tränade två pass om dagen i 35 graders värme, något jag inte alls var van vid. Dessutom skiljer sig klädmodet än del mellan Italien och Sverige, här är vi ju vana att använda linne och shorts eller klänningar på sommaren om man är tjej, där hade ingen kortare byxor än knäbyxor och jag såg en tjej ha linne, annars hade alla t-shirts, och det var väldigt varmt.

   På lägret tränade vi med Giulias basketlag, det var väldigt kul att få lära känna fler italienska ungdomar, både pojkar och flickor. Något jag märkte var att ungdomar i Italien inte är lika bra på engelska som svenska ungdomar är och ibland var det svårt att prata med Giulias kompisar, som var lite synd. Mellan träningarna hade vi ett par timmars vila och då kollade många på ”One Tree Hill”. Första dagen blev jag glad, jag tänkte, ”ja vad kul, jag kan ju lyssna eftersom de pratar engelska och har italiensk textning”. Så fel jag hade, det visade sig att man dubbar allt i Italien, även TV-serier, så jag förstod inte…

   Innan jag åkte försökte jag att inte bygga upp förväntningar och förhoppningar för att inte riskera att få dem förstörda, men jag tror att det är svårt att undgå att ha förväntningar om maten när man åker till ett land som Italien, varifrån så mycket god mat kommer. Det visade sig däremot att det stämmer att man inte ska bygga upp förväntningar, för maten vi åt var precis som den vi äter här hemma. Familjen i Italien åt lika mycket restaurang mat till vardags som min familj gör – det vill säga ytterst lite. Det var väldigt spännande att få uppleva en ny matkultur, trots att den inte var vad jag hade trott. Maten var väldigt god, det måste jag säga, men annorlunda mot den svenska. För det första lagas all mat i olivolja i stället för smör här i Sverige vilket gjorde att jag de första dagarna kände mig väldigt flottig runt munnen, och för det andra äter man mycket bröd till maten, något jag heller inte var van vid.

   Efter tre veckor i Italien hos Giulias familj var det dags för oss att skiljas åt ett tag, jag skulle åka hem och om ett par veckor skulle Giulia komma till min familj i Sverige.

 

Under sina tre veckor här i Sverige fick Giulia prova på många nya saker, tex följde hon med mig på friidrottsträning, vi spelade minigolf och orienterade. Dessutom fick hon uppleva hur det är att kunna cykla överallt, i Milano är det för mycket trafik för att man ska kunna cykla och det finns inga cykelvägar. Här cyklade vi vart vi än skulle (förutom den gången vi skulle åka till vattentornet och tog bussen, det slutade med att vi först missade hållplatsen vi skulle gå av på och på vägen hem satt vi kvar och chansade på att vi skulle kunna åka lite längre – det resulterade i en timmes lång promenad hem), vi var och fiskade (utan framgång tyvärr) och eftersom Giulia aldrig tidigare hade varit på någon nöjespark gick vi på Gröna Lund en dag.

 

Det här har varit en upplevelse jag aldrig kommer att glömma, jag har fått uppleva en främmande kultur och lärt känna en familj långt hemifrån, samtidigt som jag blivit självständigare och modigare. Jag och Giulia har levt som systrar den här sommaren, stundvis har vi blivit irriterade på varandra och velat vara själva ett tag, men vi har lärt känna varandra väldigt bra och vi kommer garanterat att hålla kontakten. Vi var inte en perfekt matchning, men det gör inget. Upplevelser kan man dela med vem som helst, och jag har fått turen att dela min med Giulia från Milano i sommar! Vi har bestämt att vi ska träffas på påsklovet nästa år när min familj ska åka till Italien på skidsemester, då ska Giulia och hennes familj komma och hälsa på oss!

 

Jag hoppas att fler får chansen att vara med om ett utbyte, det är verkligen ett minne för livet. Jag vill också tacka Rotary, alla på huvudkontoret som har fått svara på mina onödiga frågor om allt och min distrikts- och lokala klubb som låtit mig göra det här utbytet. Tack!


Min italienska familj, katedralen i Milano, Basketlägret och Giulia och jag på Svampen.

Jag copy pastade bara från Word, så allt är precis som det jag skickade till Rotary, därav "Hej jag heter blablabla". Hoppas någon hittar hit nu bara... Och kommenterar :)


Mina rosa byxor :)


Wadköping, Kolmården och Svampen.

Jag hade dessutom mina fina rosa byxor på bio, i Stockholm, när kungafamlijen kom hit, på Rotarylunchen och ett par gånger när vi bara var hemma och gjorde ingenting, fast det har jag inte bild på tyvärr. :D

Idag har jag skickat in en sammanfattning av sommaren till Rotary, jag skulle kunna lägga upp den här också... Fast den är inte så extremt bra egentligen... Fast det blir ett eget inlägg. Håll till godo!

En liten sammanfattning av sommaren.

Jag har tänkt skriva en liten sammanfattning av sommaren, men nu har skolan börjat så det kommer, men jag vet inte när. Inte för att vi har fått så mycket läxor än men man ska jag känna för det också, vilket jag inte gör just nu. Så det kommer så småning om.

Jag har tänkt lägga upp lite bilder till också, jag och Giulia pratade nämligen om hur vi kommer komma ihåg det här utbytet. Som ett roligt, spännande och lärorikt äventyr, var vi överens om, men också att när vi sitter på något ålderdomshem om sisådär 70-80 år och tittar på gamla bilder, ja, då kommer vi minnas mina rosa byxor. Jag kan, utan att överdriva, säga att på var och varannan bild vi har tagit på mig har samma par rosa byxor på mig. Lägger upp lite bilder lite senare så får ni se :D

Som sagt, vi hade finbesök här i helgen! (Och ja, nu kommer bilderna, det har inte fungerat att lägga upp dem tidigare.)
Bilderna är kanske inte de allra bästa men det var kul att få se våra kungligheter! :D


Men vad perfekt.

Imorgon börjar skolan. Jag har nästan tappat rösten. Verkligen toppen. Underbart.

Det i i alla fall Giulias näst sista dag här idag, imorgon flyger hon hem. Vi har tänkt åka ut till Ånnaboda och gå runt sjön, bara vädret håller i sig.
   Lägger upp några bilder från igår lite senare!

Storfrämmande i lilla staden Örebro idag.

Idag får vi besök hit till staden. Kungen och hela familjen kommer hit :) Hoppas vädret blir lite bättre bara, det är ju just typiskt annars om ända gången kungafamiljen lyckas dyka upp i Sveriges sjätte störta stad på hur många år som helst är en dag när det regnar...

Vi har städat hela huset idag så det är väldigt fin just nu. Kommer väl vara det i ungefär en timme till när katterna kommer in och släpar med sig allt möjligt smutsigt utifrån. Men sånt får man ta :D

Men man kan ju inte vara på topp hela tiden, eller hur?

Så vi har haft två av våra smartaste dagar jag och Giulia. Eller vad sägs som att jag igår lyckades vira in bakpotatisarna i folie och stoppa in dem i mikron (efter ett par sekunder upptäckte vi att det började komma gnistor, tur det så att det inte hände en olycka där) och Giulia missade målgången på Blodomloppet (hon avbröt upploppet och gick till oss vid massagen i stället) ? Och idag, så bra det gick för oss att komma till Svampen. 
   Efter att jag upptäckt att det inte alls var lördag idag och insåg att bussen faktiskt kom på rätt tid (annars hade den varit en kvar sen...) så gick ju inte Lillåns buss från Resecentrum så vi fick gå till sjukhuset. Där såg vi att vi bara skullee åka ett par stationer till Svampen, men men... Vi åkte och åkte tills jag fick en konstig känsla. Av att något inte stämde, och såklart, vi hade missat Svampen. Så det blev till att gott sitta kvar på bussen ända till sista hållplatsen och sedan le mot chaffören och säga att vi glömde gå av när han tittade undrande på oss, varför vi inte gick av.
   Men till Svampen kom vi till slut. Att ta oss hem blev nästa steg.
   Bussen till sjukhuset, så långt var vi med. Men skulle vi sedan gå därifrån ända hem, gå till resecentrum och ta den andra bussen därifrån eller sitta kvar på bussen och se vart vi hamnade? Vi valde det senaste. Jag visste på ett ungfär vart bussen skulle gå, men det visade sig att den svängde av på motorvägen mot Marieberg istället för vid McDonalds mot Backahallen (som jag trodde den skulle ha gjort) så vi fick gå av vid Brunnsparken. Och gå hem. Det tog en timme.

Men som sagt, man kan ju inte vara på topp hela tiden, eller hur? :D

Wow. Så stor publik.

Bloggen pendlar mellan 2 och 3 besökare varje dag. Ser man på. Många hittar hit :D
   Det roliga är att jag vet vem en av dessa 3 personer är, tack vare en kommentar. (EN kommentar.) De andra 2? Ingen aning. Kan inte du som läser det här typ bara säga hej och vem du är eller nåt? Det skulle vara kul att veta vem som läser! :) Jag menar, jag skulle ju lika gärna kunna skriva allt jag skriver här i min dagbok istället, och då skulle ju ingen utom jag (och katten) få läsa. Alltså vill jag att folk ska läsa, i alla fall ibland, men det är ju ännu bättre om jag vet om det också :) Så, snälla, kommentera!

Giulia har precis förberett tomatsås till ikväll. Vi ska äta melanzane alla parmigiana (det är aborginer i tomatsås med parmesan), med 2 kilo tomatsås. 4 pers. Soppa? Jag vet inte. Vi får se :D
   Det var meningen att vi skulle hinna med en buss om 4 minuter men... Så blev det inte och vi tar nästa buss om en halvtimme. Vi ska åka till the mushroom och titta ut över Örebro. Vi kanske ser vårat hus? Hoppas det, det skulle vara lite kul.


Det är jättekul att hoppa på grannarnas studsmatta.

Men såklart gjortde vi det inte utan lov. Vi frågade först om vi fick. :DIkävll är det blodomloppet, önska oss lycka till!

Ett litet besök i huvudstaden.

Så då har Giulia sett vår huvudstad. Vi besökte Slottet (det var kul i en halvtimme men efter 2 h ser det lika dant ut överrallt :P ), Klara kyrka och Storkyrkan, köpte Ben & Jerry's (de borde flytta hit också!) och Grönan. Giulia hade aldrig varit på en nöjespark tidigare så det var vi bara tvugna att göra!

På slottet fanns det små skyltar med texten "Prins Gustav berättar", som små berätteleser. Haha en hade som budskap att om rummet inte har guldänglar i taket passar det inte för partyn, vad tycker ni? Och vad tror ni, har alla skolmatsalar och Folkets Hus guldänglar i taken? :D Tyvärr fick man inte ta kort inne på slottet så någon guldängel har jag ingen bild på, men jag lägger upp en bild från Grönan, och en på vaktavlösningen som vi också såg :D

 <-- Grönan
 <-- Vaktavlösningen

Det här var ju lite pinsamt.

Helloj :)

Giulia är här, kom för en och en halv vecka sedan. Vi har hunnit göra massa roliga saker, vi var på pappas kompis bröllop (pappa var best man :D ) för en vecka sedan, vi har spelat minigolf, jag vann kan man ju säga (81 mot 140, till Giulias försvar kan jag ju berätta att hon aldrig gjort det tidigare), cyklat runt här hemma i staden och varit på Kolmården där giraffer surrounded our car at the safari park. Tex.

I går spelade vi SingStar, det var ju lite skämmigt när resultatet blev det här:


:D

JAG SER SOLEN!

Sol. Det har regnat i två veckor. TVÅ VECKOR. Det måste för sjutton vara sol när Giulia kommer hit, det kan ju inte regna 5 veckor i sträck!

Men som sagt, nu kom solen. Den syns genom ett litet litet hål i det grå molntäcket, men sol är det :) Det var väl den andra solglimten jag sett på de här veckorna, och då var den första i morse i Västerås. Där var det sol (jag var där och tävlade) och så åkte vi hem och mötes av regn. Jag och mamma gick på bio. Det var skojigt :D

Tiden här hemma har gått jättefort, jag har varit hemma i fyra veckor redan! Giulia kommer om ett par dagar.

Det är sista dagen av EM i Barcelona idag. Friidrott, för er som inte har varit uppdaterade på vad osm händer senaste veckan. Om en halvtimme är det damernas höjdhoppsfinal, håll tummarna för Sverige!

RSS 2.0