Basket

Är på träningsläger här i Caspoggio, i Valtellinadalen, det är samma dal som Bormio ligger i. Vi bor i en skidstuga, fast det är en lägenhet, som är jättemysig och luktar precis som hotellet i Bormio. Gissa om det får mig att längta till nästa påsk!

Träningarna är bra, fast jag hoppar över själva spelet och när det är övningar där man är flera tillsammans. Eftersom jag är totalt nybörjare på basket måste de andra sänka sig så mycket och det är inte så roligt. Men jag blir bättre hela tiden, och när jag ser alla andra spela match blir jag väldigt peppad att träna och tävla själv. Jag har inte tränat friidrott på 4 veckor... Förutom några övningar jag gjort själv då, men det är inte riktigt samma sak.

Snart är det lunch, jag är grymt hungrig.
Ha det så bra:-D

Bröd...

Det finns varken fiskar eller fåglar på stranden idag som vill ha vårat bröd. Men vi har 15 ton kvar! Snart kommer polisen och bötfäller oss för att skräpa ned sjön med bröd.
/Louise

Stranden igen

På väg till stranden för att ge änderna det sista brödet, sen åker vi 3 timmar bort till Caspojo för en veckas basketläger.

Tiden har gått väldigt fort, för om en vecka är jag på flygplatsen på väg hem!
Vi ses då =)

Sommar och varmt!

39 grader i solen. Jag kommer att komma em i glasburkarna vi precis använt till sylt om det fortsätter så här, för jag kommer befinna mig i flytande form då=) Det är 1 grad från 40 grader! Vi ska kasta oss i vattnet nu och i kväll ska jag göra köttbullar.

Ni skulle ha sett den 92-åriga mosterns min när hon fick veta att vi ska äta lingonsylt till köttbullarna, sylt och kött äts inte tillsammans här...

/Louise

Varmt å svanfara!

Jag smälter! Klockan är 20 i 6 och det är 36.4 grader ute. Lite konstigt att det är som varmast på kvällen. Giulia vill gå och mata änderna på stranden, jag tycker att hon är galen. Min hjärna har liksom smält och runnit ut genom min näsa ut på golvet, tillsammans med all min ork att göra någonting. Vi ska gå och mata änderna senare, när det inte är lika varmt längre.

Vi var på stranden idag ett par timmar och det kom en svanfamilj som vi gav några kex till. Tydligen räckte inte det, för pappa svan ville ha mina skor också, och när han tagit dem, (han lämnade dem precis där han tog dem som tur var), försökte han dessutom nå mina tår! Men det misslyckades han med för jag sprang iväg=)

Ha en glad midsommar i morgon, kram från en något lite för varm och nästan svan-attackerad Louise.

Marknad=)

Vi var på en gigantisk marknad idag och jag köpte massa roliga saker.
Marknaden var i en by (stad Liuno) på andra sidan sjön och det var den
absolut största marknaden jag någonsin sett. Kom tillbaka hit vid 16.30
och var då så trött att jag höll på att somna när vi dukade för middagen.
Nu ska jag äntligen gå och lägga mig 7 timmar senare.
God natt!

P.S. Jag har alltid tyckt att italienska var ett väldigt vackert språk,
ända tills idag - Antonella hade världens bråk i telefon idag och italienskan
var inte så vacker där! Det lät mest som typ, någon som skriker.

Skogspromenad

Kom nyss tillbaka från en promenad i skogen på 1,5 h. Allt var väldigt grönt, men nu är jag jättehungrig! Vi ska äta lunch alldeles strax och sedan bär det av ner mot stranden. Det är 28 grader i skuggan! (Bilder kommer senare.)

Krèngel krèngel.

Ska èka alldelles strax men hèller pè och krènglar med tràningsprogram frèn min trànare som mamma ska skicka men det blir bara fel hela tiden. Men snart ska det nog gè! :)


Ska fòrsòka fòrtydliga en sak som jag skrev hàromdagen, jag skrev att jag nàstan skrev hem istàllet fòr hit. Det kànns som att huset jag bor i hàr àr hemma just nu, vilket det ocksè àr, men jag har inte èkt "hem" nàr jag èkte till Italien, utan jag èkte sèklart "hit". Sè jag tànkte skriva "blablabla sedan jag kom hem" och menade hit till huset, inte till Italien. Men jag àndrade sè det blev "blablabla sedan jag kom hit", hit som i till Italien, fòr det passade bàttre tckte jag.

Det kànns som att jag àr i Sverige och att den ànda skillnaden àr att jag pratar engelska med mina kompisar och hemma med familjen. Det kàndes lite speciellt i bòrjan, men nu bòrjar det bli irriterande. Det kànns som att jag kan vàxla òver och bàrja prata svenska med alla hàr nàr som helst, men precis nàr jag tànker gòra det kommer jag ihèg att det inte alls gèr fòr ingen fòrstèr svenska hàr. Jag har làrt Giulia vad Malmò àr. Hon hade ingen aning...

Det ska bli skònt att làmna Milano faktiskt. Mest fòr att sè mycket vi har gètt dem hàr dagarna har jag aldrig gètt tidigare, vi har gètt òverallt, nègra gènger har vi tagit tunnelbanan eller spèrvagnen, men mest har vi gètt. Och det àr ofta lèngt, sè vi har typ gètt en kvart èt alla hèll, hela tiden.
   Dels ocksè fòr att folk inte vet vad hundbajspèsar àr sè det àr bajs òverrallt. Det àr àckligt. Vàldigt àckligt.

Nu ska vi èka. Hejdè alla!

Kram Louise


Vi èker bort.

Imorgon morgon ( imorgon morgon ;D ) èker vi som sagt till the lake side och dàr finns det inget internet. Dàr àr vi i en vecka och veckan dàrpè èker vi pè baskettràningslàger sista veckan, dàr det inte heller finns internet. Fòr att fè lite aktivitet pè bloggen kommer min mamma publicera korta inlàgg som jag sms:ar henne, sè èàò kommer komma tillbaka till bloggen men inlàggen kommer vara korta och utan bilder.

Ha det sè bra allihopa!

Louise

Yesterday, after buying ice-cream.

Vi gòr ett nytt fòrsòk idag och gèr och kòper en till glass alldelles strax, nu àr det ju soligt och varmt (men inte sè luftfuktigt, det àr vàldigt skònt ute just nu) sè idag àr en toppen dag fòr glass :)

Idag vs igèr.

Igèr sèg det ut sè hàr utanfòr fònstret:

Idag ser det ut sè hàr:
Giulias kompis som vi tràffade idag heter Cecilia, av henne fick jag en bra frèga om Sverige. "What season is there in Sweden now? Is it winter, summer, autumn or spring?" Jag àlskar sènna frègor.
Tyvàrr blir det ingen balett ikvàll, fòretaget som skulle gett oss gratisbiljetter sàger nu att de inte tànker ge oss nègra. Som tur àr hyrde vi flera filmer igèr sè ikvàll ska vi se Bedtime Stories tror jag den heter, den relativt nya med Adam Sandler, och sè kanske vi ska spela risk. Eller sè èker vi till the lake side ikvàll istàllet fòr imorgon bitti.

°ntligen kom solen!

Det àr sol idag, àntligen. Fick ta solkràm fòr tredje gèngen sedan jag kom hit :) Innan jag àndrade till hit skrev jag hem av bara farten. Det var lite làskigt :D

Ska tràffa Giulias kompis om en halvtimme, mèste èka nu.

Det àr SOL! :D

Jag àr fòr tròtt fòr att hitta pè en fyndig rubrik.

Klockan àr halv elva, har nyss sett Bride Wars (Bròllopsduellen), med Anne Hathaway och Kate Hudson och trodde klockan var mycket mer àn haòv elva. Nu àr hon visst kvart i elva, inte halv. Filmen var i alla fall vàldigt bra, man fick bède skratta och grèta.
Nàr jag vaknade var det fint vàder idag, àntligen. Sedan var det kanske 20-25 grader under dagen, men jag sèg en som hade en dunjacka òver armen i tunnelbanan!
Ska se om mina kàra fòràldrar vill svara pè Skype nu, annars sover jag om typ en tjugo minuter.
Godnatt allihopa!
P.S. Fòrhandsgranskade inlàgget nyss, och det ser ut som typ islàndska med alla stràck pè èàò, speciellt rubriken ;D

11 unika besòkare :)

Titta pè statistiken och sèg att jag hade elva unika besòkare igèr, varav en var jag sjàlv. Sè tio pers har varit inne pè min blogg pè samma dag :) Men allihopa, kom ihèg att kommentera sè jag vet att ni làser! :)

Regn regn regn.

Nàr jag vaknade i morse ville jag bara trycka (min vàldigt hèrda) huvudkudde mot òronen och stànga ute allt ljud. Det regnade. Antonella sa att det aldrig regnar sè hàr mycket som det har gjort idag, det var som om det svenska vàdret kom med mig...

Halv ètta var vi hos en familjefvàn, en old lady som varit barnlàkare i 40 èr. Hon skrev ett certifikat som jag mèste ha fòr att fè vara med pè baskettràningslàgret, det var lite problem med det men nu har vi det :)
   Sedan tog vi spèrvagnen till en marknasdplats som visade sig vara stàngd och fylld med bilar. Den àr òppen pè tisdagar och lòrdagar sè vi èkte tillbaka in till stan igen. Dàr gick en och en halv timme èt ingenting.. ;D

Nu pè kvàllen har vi varit pè Happy Hour, vàldigt vanligt i Milano enligt Antonella. Man kòper dricka (en fruktdrink utan alkohol fòr min del :D ) och sedan finns det ett buffébord med plockmat man fòr ta sè mycket man vill ifrèn. Det var gott :)

Nàsta vecka i sommarstugan ska vi kanske èka forsrànning!

Kram, Louise

Anne-lie! Titta var jag har varit idag!

Armani :)
Du ville ju veta vad jag gòr hàr i Italien, sè hàr visar jag fòr dig. Jag befinner mig i modets Milano ;D
PRADA!
Avis nu? :D
Sè jag har alltsè varit pè tvè av de fyra modegatorna idag. Jag kòpte faktiskt ett linne (ett vitt) och ett par trekvartsbyxor. Trekvartsbyxorna kànde jag att jag behòvde, tycker egentligen inte om inpulskòp, men eftersom jag bara har ett par med mig och ett par jeansshorts som nàstan àr fòr korta hàr sè fick det bli dem ocksè.
De kostade 19,85 euro, det var rea pè Prada.
Eller sè har man hittat en HM-affàr hàr i staden, vad tror ni? :)
Dessutom har vi sett Giulias betyg, de sàtts upp i skolan. De var vàldit bra, èttor och nior av tio som maximum!
Ha det sè bra, hoppas ni har fint vàder. Hàr har det varit molningt hela dagen och jag trodde det skulle vara kallt sè jag har haft jeans. Det har varit typ 25 grader och vàldigt varmt med jeans...
Kramar!

En dag i Lanzo, 920 s.l.m. (m.ò.h)

Halloj :)

Idag har jag varit i Lanzo, en liten by cirka tvè timmars resvàg frèn Milano (40 min tèg och 1,5 h buss), och umgètts med nègra av Giulias klasskompisar. I morse var jag fortfarande lite fòrvirrad òver vad som exactly was going to happen today (fòrlèt, min hjàrna tànker pè bède svenska och engelska just nu, engelskt "tal" och svenska bilder, ja Lovisa du tycker min hjàrna àr stòrd jag vet), men det visade sig att "festen" med Giulias klasskompisar var i en byn som vi skulle resa till, sè det blev bède en resa och en fest.

Till lunch grillade vi (eller dem, jag gjorde det inte, jag dukade istàllet med Giulia och ett par till) fjàrilskottleter, men inte sènna smè pluttar vi har i Sverige utan typ dubbelt sè stora. Jag blev màtt pè bara en sèn (alltsè enbart en bit kòtt, eller visstja en ganska stor bròdbit ocksè, men inget mer) men italienarna èt den, en till  typ kòttfàrgklump som inte sèg det minsta aptitlig ut, en grillkorv och en bit lèng prinskorv, typ. Hàr har vi kòttbovarna som àter allt kòtt som pèverkr till global warming! ;P

Jag fick frègan om jag visste vad kebab àr fòr nègot, men av de fem jag har nio jag har pratat med om vart jag kommer ifrèn sè àr det bara en (en scout, fast jag pratade inte sè mycket med henne, Giulia beràttade fòr henne vart jag kom ifrèn och hon frègade om Schweiz) som blandar ihop Sverige med Schweiz.

Glòmde sàga det igèr, min bild av scoutmòtet; en har med sig en nutellaburk som alla tar nutella pè sina mackor pè frèn (àven om man har en macka med ost och tomater, eller ost och salami), ett par colaflaskor skickas laget runt sè mènga gèner som det gèr (vi var typ runt 50 pers sè det blev inte sè himla mènga varv men àndè), ledaren hade ingen mat sig verkade det som sè han tiggde av scouterna, han fick inget av mig fòr jag var hungrig, och man spelar volleyboll (en lek som var ganska rolig, alltsè leken vi gjorde med volleybollbollen) och vi delades in i grupper och hittade pè nya motton.

Fòròvrigt gèr man med skor inomhus hàr sè mina fòtter àr stàndigt skitiga, det àr ingen idé att tvàtta fòtterna alltfòr noga fòr dem àr smutsiga fem minuter senare àndè (fòrutom idag, jag har rena fòtter nu, stàderskan har varit hàr och stàdat och bàddat sàngarna sè golven hàr rena, I guess, since my feet are clean) och man àter inte smòr alls nàstan. Min familj har kòpt smòr fòr min skull! :)

Ha det sè bra sè fòrs vi imorgon!

/Louise

Jag àr i Milano nu.

Hej allihopa! Nu àr jag som sagt i Milano, och jag tànker bòrja med att beràtta om èàò. Det àr mina svenska bokstàver, men som inte finns hàr och eftersom jag inte orkar skriva a och o istàllet fòr dem sè blir det èàò. Nu vet alla det :)

Flyget gick jàttebra, tog sàllskap med ett svenskt par och deras sjuèringa Julia som skulle pè semester en vecka. I alla fall, jag kom fram och hann tànka "ska man kramass eller pussas?" innan jag hàlsade pè Giulia, som àr min utbytespartner som jag bor hos. Kindpussar blev det.

Vi èt pizza till middag pè en restaurang, fòràldrarna till barnen i Giulias klass hade ett informal parent's meeting bara fòr att làra kànna varandra bàttre. Jag tycker att den svenska pizzan àr bàtte àn den hàr, ni skulle set mozarellan. Den lèg i stora klumpar och tomatsèsen var verkligen gjord av tomater. Fòr mènga tomater.

Idag var vi pè Giulias skoutgrupps sista mòte fòr den hàr terminen, pè en àng vid typ Lyckans Farm. Det var roligt, har aldrig varit pè scoutmòte fòrut, och hàr pratade alla italienska. Dem i min èlder kunde gòra sig fòrstèdda pè engelska, med lite òversàttning frèn Giulia, men fòr det mesta blev det en blandning av engelska och italienska. Jag fòrstod ungefàr hàlfen kanske :P
   Men jag har màrkt hur fort jag anpassar mig, nàr jag inte lyssnade pè vad folket sa pè italienska tànkte jag pè svenska, àr jag pratade med det tànkte jag pè en blandning av svenska, engleska och lite spanska eftersom jag fòrstod nègra ord hàr och dàr av italienskan tack vare min spanska, och nàr jag pratar med Giulia och hennes familj tànker jag mestadels pè engelska, med "lite inslag" av svenska. Just nu tànker jag pè svenska, och jag pratade nyss med mamsen och papsen via Skype. Kànns lite coolt men ocksè làskigt att man stàller om sig sè fort, jag kom ju hit igèr!

Vi fèr se vad som hànder imorgon, antaligen nègon slags fest som hèller pè hela dagen, det var vad Giulia och Antonella (Giulias mamma) sa, men Antonella snackade nègot om att vi skulle pè en trip imorgon, sè vi fèr se. Jag fòrstèr nàstan allt dem sàger, med eftersom de har lite annorlunda uttal missar jag vissa ord och jag vill inte behòva frèga hur mènga gènger som helst...


Så var det slut.

Japp, så var det slut. Idag kom äntligen skolavslutningen jag längtat efter i flera veckor. Alla blev jätteledsna och grät, själv skrattade jag för att det ska bli så skönt att få börja om på något nytt i höst, efter ett välbehövligt långt sommarlov!
   Tidigare år har skolavslutningen alltid kännts väldigt lång och utdragen, men inte i år. Antagligen var det för att jag var med i kören i år och sprang upp och ner på scenen stup i kvarten (mellan scenen och klassen som satt på stolar nedanför), och för att avslutningen handlade om oss. Tänka sig. Jag behöver aldrig mer gå i skolan enligt lag, fast såklart, om jag vill bli något annat än reklamutdelare har jag några år kvar i skolbänken. I höst börjar man på gymnasiet. Jag kommer ihåg hur det var på lekis och i ettan, kommer till och med ihåg "prova-på-dagen" inför lekis när man skulle få träffa sina nya klasskompisar. Vad stor man kände sig då, det är nästan så att man känner sig mindra nu. Inte är jag lika stor som niorna var när jag gick i sexan? Det kan aldrig stämma!

Imorgon åker jag till Milano som utbytesstudent i cirka tre veckor! Ska försöka blogga lite därifrån, det tycker jag skulle vara roligt!

Nu ska jag ha en superdupersommar!

RSS 2.0