Turberculos.

Nu ska vi se om jag har det.

I går var jag och gjorde testet, på måndag ska jag dit igen och läsa av det. Det var inte alls som jag fått uppfattning av det tidigare - att det skulle göra jätteont och vara allmänt hemskt - det spände lite just när läkaren gjorde det men det var allt. Det hela gick på, vadå, tre minuter? Läkaren stack in en nål kanske en milimeter bred precis under huden på ovansidan av min underarm och sedan tryckte hon in en kvadd genom nålen. Fråga mig inte vad en kvadd är för något, för jag har ingen aning :D Det såg i alla fall ut som ett myggbet just efteråt men nu är det enda beviset jag har en pytteliten röd prick där nålen gick in och fyra bläcksträck runt om. Bläcksträcken ritade vi ifall det inte kommer visa sig något (det kan bli en liten "höjd" där kvadden las in och är den över en cenitmeter hög tror jag har man turberculos har jag för mig att det var) så måste vi veta vart vi tog testet ;)

Så om någon framtida utbytestudent som oroar sig över TBC-testet läser det här kan du vara lugn, det är inte farligt alls :D

Sånna där småsaker som gör en lite extra glad i vardagen...

... Kan också vara sånt som gör en irriterad. Oavsett hur liten skitsak det egentligen var, det spelar kvittar totalt faktiskt, så är det frustrerande och gör en smått irriterad.

Jag skulle ha gjort mitt TBC-test idag, men så blev det inte. Helt enkelt för att jag inte skulle kunna åka tillbaka om 72 timmar för att läsa av det eftersom det då skulle vara lördag och stängt. Gör testet på fredag i stället. Som sagt, det spelar egentligen ingen roll och det är ingen skada skedd oavsett om jag gör det idag eller i övermorgon, det är bara grejen som sådan. Jag åkte dit och satt där i tjugo minuter bara på kul. Det jag blir lite irriterad på är att hon jag pratade med när jag bestämde tid inte sa något om att det skulle vara stängt på lördag, hon sa att TBC-testen gör man på onsdagar och jag gjorde det ju inte bättre heller genom att inte säga något om lördag. Jag tänkte ju på det och borde kunnat reagera.

Det är lika mycket mitt fel som hon om bokades, om det ens är någons fel (vi är alla människor och den här gången blev det ett missförstånd från allas sidor) och jag är faktiskt inte sur över det egentligen. Blev lite arg just då, hade dessutom sett fram emot lite att få reda på hur ont det gör att ta TBC-testet (alla säger att det gör jätteont), men jag får hålla mig i två dagar till :D

En 25 dagars lista kanske?

Funderar på att lägga in en sån där fin lista med ett tema för varje dag som finns på många bloggar. Tycker dem är roliga, i alla fall vissa av dem, och jag hittade en trevlig en.

Fast det gör jag inte nu. Har listan sparad på datorn så jag inte tappar bort den. Någon gång framöver kommer det kanske,

(:

Föresten, är det någon som skulle tycka att det var kul om jag gjorde det mer? Bortsett från mig sjäv då? :)

En liten helg i Siljansnäs :)

Jag har varit i Siljansnäs utanför Leksand hela helgen på en ledarubildning med Oringen Academy (Oringen är Sveriges, typ världens, största orienteringstävling och Academy är en del av Oringen, till exempel har de en ledarutildning som heter Unga Ledare, för folk mellan ungefär 17-23 år och det är den jag går). Vi har haft så otroligt roligt. Lekt en massa massa lekar, åkt natt-sparksorientering (man åker spark och letar efter kontroller (de satt utmed vägen eftersom det är lite svårt att åka spark mitt i skogen) när det är mörkt ute). Till natt-sparksorienteringen fick vi desstuom tillverka en egen lampa utav en burk, ett stearinlus och en pappertallrik. Min vante har numera stearingstänk på sig, men det gör inget, det är rätt fint :)

Jag och en tjej på kursen blev i alla fall förälskade i sparken och jag kan utan att skämmas berätta att vi tog varje tillfälle i akt att åka. Som att gå upp halv åtta, resten av stugbyn ligger och sover, en söndagsmorgon och åka spark en timme innan frukost. Det var bland det bästa jag gjort! Vi höll oss i nedförsbackar (förutom på hemvägen eftersom det blev uppför hela vägen då...) och åkte lite sådär hit och dit. I Siljansnäs och ute på landet. Vi åkte vilse och fick be om vägen. Vi hittade.
   De flesta andra satt och åt frukost när vi kom tillbaka, de hade sett oss i uppförsbacken när jag hade fått en väldigt briljant idé. Jag kom på att vi ju slapp bära sparken (i uppförbacken hade snön smältit) om vi gick på skoterspåren, så det provade jag. Tji fick jag. Snön höll inte för mig och jag sjönk ner till låren innan jag insåg att jag nog fick gå på vägen ändå. De andra hade fått sig ett gott skratt åt det försöket, och det är ju alltid kul att få glädja någon! Dagens goda gärning var gjord där känner jag :D

Så nu är det bestämt; till vintern 2012 (eftersom nästa inte spenderad i Sverige) ska jag skaffa en rosa spark och sedan ska tjejen från kursen komma hit och vi ska åka spark tillsammans.
   Har du inte åkt spark någon gång har du missat något, skriv det på din måste-göra-lista, liksom att åka natt-sparksorientering vilket var sjukt roligt!


Känner mig lite kraslig.

Det gör jag i alla fall med tanke på hur mycket jag spinger hos läkare just nu, fast jag vet att det är för något gott. I förrgår var jag hos tandläkaren och fick ett papper underskrivet, igår stundade ett besök hos skolläkaren för allmänläkarundersökningen och imorgon blir det en trip till vaccinationscentralen för nästa dos Hepatit B. På onsdag nästa vecka ska jag tillbaka till vaccinationscentralen och göra TBC-test och tre dagar därefter (dvs lördag om det är öppet då? det är det nog eftersom jag ska dit då), ska jag tillbaka för att läsa av om jag har turberculos eller inte (förhoppningsvis inte) och vaccinera mig för det.

Därmed ska de sista papprena in till YFU och allt jag kan göra sedan är att vänta! :D


Så rullar det vidare....

Har fått tandläkarunderskrift idag (läs igår, det är spökimmen just nu) och imorgon (läs idag) ska jag få min läkarundersökning gjord. Finfint.

Tänk på alla utbytesstudenter som ska till Japan/är i Japan. Lite svårt läge, hur gör man liksom?

Sitter i Götet och försöker lära mig gåtor.

Just nu ligger jag lite lågt på USA-fronten. Det händer inte så mycket, har en läkartid inbokad om ett par dagar och för övrigt går jag väl mest och väntar på placeringsbesked. Det konstiga är att jag inte är övertagad inför att få det, jag är mest inställd på att få vänta länge på det, hoppas innerst inne att det ska komma av en completely suprise. Det vore roligast tror jag.

Dessutom blir allt mindre exciting när man är trött men inte har hunnit bli flum än (5.5 timmars sömn i natt, jao).

Just nu befinner sig denna skribent i alla fall i Göteborg på besök hos en mycket kär vän, och för lite sådär fyrtio minuter sedan vann Eric Saade Melodifestivalen. Grattis Eric!

På tal om annat.

Finlands sämsta trädgårdsmästare; Maski Hallonnen och Inga Lingonnen
Finlands kortaste kvinna; Sirka Nitti
Finlands längsta man; Enoch Nitti
Finlands näst bästa skidåkare (så här i vintertider); Haki Hälinen
Norges sämsta skidåkare (stackarn, men VM i hemtrakterna och allt); Inge Glid
Finlands sämsta boxare; Ranta Runtiringen

Ha det så gott gott folk, och sov så gott.
Sov gott vakna torrt, sov söt vakna blött.
Välj själv.


Måste erkänna en sak.

Jag har alltid, alltid, alltid älskat vintern. Tills nu. Det är för sorgligt och jag avskyr det, men vintern borde försvinna nu. Det är för varmt för vinterkläder men för kallt för vårkläder, tar en kvart att cykla till skolan istället för 5 minuter, man ser allt hundbajs och hundkiss och det är så otroligt äckligt, folk verkar glömma bort vad hundbajspåsar är under vinterhalvåret, och det är bara allmänt mörkt. Mörker är jättemysigt, men inte när det är ljust när man cyklar till träningen och sen helt plötsligt pang poff bang så ser man inget när man åker hem. Ska det vara mörkt ska det vara det dygnet runt (förutom ett par timmar runt lunch såklart).

Antingen kan våren komma NU, eller så får det gärna slå till och bli smällkallt igen i en månad eller så. Gärna lite mera snö också.


Celcius - Farenheit

I USA använder man som de flesta säkert vet Farenheit för att mäta temperatur i stället för Celcius som vi gör här i Sverige. I dag fick jag veta hur man räknar mellan dessa två sätt, och jag tror inte man behöver oroa sig så mycket som utbytesstudent egentligen, tror man vänjer sig rätt fort och kommer in i det andra systemet.

Hur som helst, så här är det:

Celcius = (Farneheit - 32) / 1,8

Eller så förenklar man det och räknar (Farenheit - 30) / 2 och får lite ungefärliga siffror, det känns ännu smidigare :)

Det ska bli spännande i alla fall att se hur snabbt man anpassar sig.


Svenska B på distans

I dagsläget så går jag Internation Baccalareate Diploma Programme, eller, jag går Pre-DP (Pre Diploma Programme), vilket man gör i Sverige eftersom DP är ett tvåårigt program och man går tre år på gymnasiet i Sverige. I år läser jag som natur på ett ungefär (skillnaden är att jag inte läser naturkunskap och datakunskap, jag läser två b-språk och både kemi, fysik och biologi A i ettan, dvs, lite mer än ett vanligt natur) och i tvåan och trean kommer jag läsa DP. För er som inte vet vad det är så är det ett internationellt program där man väljer sex ämnen som man sedan läser under två år (googla det), alltså börjar jag IB DP när jag kommer hem från USA.

På DP kommer jag läsa Engelska, Spanska, Fysik, Kemi eller Biologi (och det jag inte läser på DP av de två kommer jag läsa vid sidan om, för att inte behöva läsa in det på komvux efteråt, vilket vore lite att slänga den fina IB examen i skogen), matte och geografi.

Fram tills i morse trodde jag att jag skulle läsa svenska och engelska på DP och inte Spanska, men jag pratade med SYO:n på min skola idag och vi bestämde att jag ska läsa Svenska B på distans under året i USA (Svenska B krävs för grundbehörighet till svenska univesitet) och inte läsa det på DP, så då kan jag läsa spanska och engelska då.

Antagligen blev det här helt oasmmanhängande och rörigt, men jag är bara lite för glad för att orka förklara mer i detalj (som sagt, googla om du är intresserad) och tycker att ett utbytesår bara blir BÄTTRE OCH BÄTTRE OCH BÄTTRE OCH BÄTTRE hela tiden. Det hade inte kunnat komma mer lägligt.

/En något lycklig Louise <3

Arkansas

• Alligators may not be kept in bathtubs.

• A man can legally beat his wife, but not more than once a month.

• The Arkansas River can rise no higher than to the Main Street bridge in Little Rock.

• Little Rock: Dogs may not bark after 6 PM.

• Little Rock: It is unlawful to walk one’s cow down Main Street after 1:00 PM on Sunday.

Arizona

• Hunting camels is prohibited.

• There is a possible 25 years in prison for cutting down a cactus.

• Donkeys cannot sleep in bathtubs.

• It is unlawful to refuse a person a glass of water.

• You may not have more than two dildos in a house.

• Mohave County: A decree declares that anyone caught stealing soap must wash himself with it until it is all used up.

• Tombstone: It is illegal for men and women over the age of 18 to have less than one missing tooth visible when smiling. (Stackars alla gamlingar ;) )

RSS 2.0